De røde partier bekæmper systematisk bolig- og ejendomsejere ved at pålægge dem skatter for milliarder. Senest har et af de røde partier foreslået, at der skal indføres en ny særskat på boligerne, når de sælges.[1] De røde partier har også foreslået, at rentefradraget sænkes, og at boligskatterne i øvrigt hæves. Det sker i en tid, hvor boligpriserne flere steder falder, og hvor der er udsigt til yderligere prisfald den kommende tid. Det skaber stor utryghed om boligejernes økonomi på et i forvejen usikkert tidspunkt. Venstre vil en anden vej. Vi vil skabe tryghed om boligejernes økonomi.
VENSTRE VIL SKABE TRYGHED OM BOLIGEJERNES ØKONOMI
Venstre vil sikre tryghed om boligejernes økonomi. Det er derfor, vi har et skattestop i Venstre. Danske boligejere skal ikke frygte for, at deres boligskatter pludselig stiger. Vi vil derfor ikke indføre nye skatter på boligejerne.
Vi vil også skabe flere muligheder for, at danskerne kan vælge den boligform, de ønsker. Syv ud af 10 danskere drømmer om at eje deres egen bolig. Venstre vil sørge for, at flere danskere kan få opfyldt den drøm. Derfor ønsker vi bl.a. at give en økonomisk håndsrækning til førstegangskøbere, så flere kan få en fod indenfor på boligmarkedet.
EN STEMME PÅ ET RØDT PARTI ER EN STEMME PÅ HØJERE BOLIGSKATTER
En stemme på et rødt parti er en stemme på højere boligskatter. For Socialdemokratiets støttepartier ønsker alle at hæve skatterne på helt almindelige boligejere.
SF har fx foreslået at indføre en særskat på boliger, når de sælges. Og Enhedslisten ønsker, at ”de samlede boligskatter” skal ”være højere og mere progressive end i dag”.[2] Det vil skabe massiv utryghed for boligerne – og så i en tid, hvor boligpriserne falder, og priserne på stort set alt andet i samfundet stiger.[3]
SF har også foreslået at mindske rentefradraget.[4] Det samme har De Radikale foreslået i deres 2030-plan[5], ligesom Enhedslisten ønsker at udfase rentefradraget.[6] Det kan potentielt koste boligejerne mange tusinde kroner. Og det rammer særligt hårdt i en tid, hvor renterne stiger – og vil især gå ud over unge førstegangskøbere.
Socialdemokratiets støtteparti, SF, har også foreslået at indføre en ’formueskat’ på 0,5 pct., som man skal betale, hvis man har nettoformuer over 5 mio. kr., når man lægger friværdi i bolig, aktier og pensionsopsparing sammen.[6] Forslaget vil ramme ejerboligejere hårdt. Finansministeriet har opgjort, at 300.000 familier i ejerboliger vil blive ramt af den røde særskat.[7]
I de røde partiers øjne kan man altid bare få boligejerne til at betale mere. Det er Venstre imod. I Venstre mener vi ikke, at vi skal ty til yderligere regulering eller beskatning af boligejerne. Boligejerne betaler i forvejen rigeligt i skat. Vi skal i stedet skabe ro og tryghed om boligejernes økonomi.
Kilder:
- TV2: ”Boligejere scorer millioner på salg – partier uenige om, der skal gribes ind”, 11. oktober 2022.
- Enhedslisten: ”Enhedslistens boligpolitiske program”.
- Børsen: ”Nyt prischok til danskerne – inflationen har rundet 10 pct.”, 10. oktober 2022.
- Berlingske: ”En stor hvid millionvilla i Valby får SF’er til at rase mod regeringen”, 12. september 2022.
- Radikale: ”2030-plan: Sammen om et stærkt Danmark”, 10. august 2022.
- Enhedslisten: ”Enhedslistens boligpolitiske program”.
- SF: ”SF’s forslag til finanslov for 2021”, oktober 2020.
- FT2021/22: ”FIU. Svar på spm. nr. 38 til L1”,16. december 2021.