Bedre rammer for generationsskifte er godt nyt for både lokalsamfund og samfundsøkonomi

Af Louise Elholm, erhvervsordfører, og Preben Bang Henriksen, skatteordfører
8. april 2025 kl. 15:28
Familieejede virksomheder er en hjørnesten i danske lokalsamfund og Danmarks økonomi. Dem må vi ikke risikere at tabe på gulvet i forbindelse med generationsskifter, og derfor har regeringen i dag sammen med DD, LA, K, RV og DF gjort det nemmere at give livsværket videre.
Dagens aftale betyder konkret, at vi sænker den såkaldte generationsskifteskat fra 15 pct. til 10 pct, så det bliver billigere og mere attraktivt for søn eller datter at tage over, hvor deres forældre slap.
Alternativet ville være, at det simpelthen ikke ville være muligt for næste generation at tage over, og at virksomheden så enten ville blive solgt til udlandet eller lukke.
Udover skattelettelsen skaber vi ligeledes bedre rammer for de familieejede virksomheder ved at indføre retskrav på en skematisk værdiansættelse af virksomheden, så de får forudsigelighed i generationsskiftet.
I dag fører det manglende retskrav til meget stor usikkerhed og urimeligt store regninger, som i praksis ender med at blokere for, at virksomheden kan gå videre til næste generation. Det løser vi nu ved at gøre det nemmere at planlægge og foretage skiftet, fordi værdien af virksomheden er kendt på forhånd.
Og sidst, men ikke mindst, så gør vi det mere attraktivt at forske og udvikle gennem en forhøjelse af forsknings- og udviklingsfradraget, ligesom vi gør det muligt for ejendomsvirksomheder at generationsskifte på lige fod med andre typer virksomheder med skattemæssig succession.
Alt i alt er det en aftale, som vi i Venstre er utroligt stolte af. 850.000 danskere arbejder i dag i familieejede virksomheder. Det er 850.000 danskere, hvis karriere, arbejdsliv og privatøkonomi afhænger af, at virksomhederne kan udvikle sig over generationer i stedet for at lukke eller flytte til udlandet.
Samtidig er aftalen en utrolig god nyhed for alle de lokalsamfund, som familieejede virksomheder udgør rygraden i. I dag er otte ud af ti virksomheder i provinsen familieejede: Det er dem, der skaber lokale arbejdspladser, det er dem, der sponserer trøjerne i den lokale håndboldklub, og det er dem, der sikrer liv i lokalsamfundet. Med aftalen sikrer vi, at det er nemmere for den lokale tømrer, fiskehandler eller smed at blive i lokalsamfundet en generation mere.
Det er vi utroligt glade for, for bureaukratisk bøvl og brandbeskatning må ikke føre til virksomhedslukninger i småbyerne.
Vi ser aftalen som et betydeligt blåt aftryk i regeringens politik, og vi vil gerne takke de øvrige regeringspartier samt alle aftalepartierne for et godt og konstruktivt samarbejde hele vejen igennem.
Nyhedsbrev fra Venstre
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.