Forsvar

Bedre vilkår for vores veteraner med PTSD

Af Troels Lund Poulsen, forsvarsminister og Venstres formand og Peter Juel-Jensen, forsvarsordfører

5. september 2024 kl. 09:21

Vores veteraner fortjener, at vi passer bedre på dem, når PTSD bliver prisen for deres dyrebare indsats ude i verden for vores land. Derfor foreslår regeringen nu en formodningsregel, som skal sikre, at syge veteraner ikke står med en uhåndterlig bevisbyrde og papirarbejde.

De danske veteraner har ydet en uvurderlig gerning for Danmark og danskernes sikkerhed ude i verden. Det markerer vi i dag på flagdagen. Vores soldater fortjener i den grad den anerkendelse, som følger i dag.

Som udsendte har de - ofte med en høj personlig pris – passet på os og kæmpet for vores værdier. Nu er det på tide, at vi bliver bedre til at passe på dem.

PTSD er desværre en alt for udbredt sygdom blandt vores veteraner. Cirka fem procent af de veteraner, som var udsendt i perioden 1992-2009 var i 2018 diagnosticeret med PTSD efter deres hjemkomst, og hele 83 pct. af danske soldaters anmeldte arbejdsskader vedrører PTSD.

Når en af vores veteraner rammes af den byrde, som PTSD er, kan vi ikke være bekendt, at vi smider en papirstung og til tider svært håndterbar bevisbyrde oveni, som den ramte skal slås med. Derfor foreslår Venstre og regeringen nu at vende bevisbyrden om; I fremtiden bliver det myndighedernes ansvar at modbevise, at soldatens PTSD skyldes hans eller hendes udsendelse.

Vi kalder det en formodningsregel, fordi vi stoler på vores soldater, og fordi vi formoder, at de taler sandt, når de siger, at deres udsendelse har gjort dem syge. Det er en regel, som Venstre har kæmpet for j mere end et årti.

Formodningsreglen vil særligt blive relevant for de cirka 400 danske veteraner, der tidligere har fået afvist deres sag. Deres sager vil nu kunne genoptages – nu uden at de ramte veteraner skal sidde med bevisbyrde og papirarbejde.

Forslaget er fra regeringens side tiltænkt som en håndsrækning til de mennesker, som har givet vores land så ufatteligt meget. Men det skal ikke stå alene. Derfor ser vi i Venstre også frem til, at vi senere på måneden tager hul på drøftelserne om en ny aftale på veteranområdet. Målet er, at de drøftelser hurtigt bliver til en aftale, der kan løfte indsatsen for vores veteraner yderligere.

Det fortjener de.

Du ønskes en god flagdag.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste