Bred politisk aftale bag den historiske grønne trepartsaftale
Af Troels Lund Poulsen, Venstres formand og forsvarsminister, Stephanie Lose, Venstres næstformand og økonomiminister og Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
18. november 2024 kl. 10:17
I sommer indgik regeringen med Venstre i spidsen en historisk aftale med parterne i grønne trepart. Nu er der som opfølgning landet en bred politisk aftale, som skal sikre, at vi kommer i mål med vores klimaambitioner, skaber et helt nyt grønt Danmarkskort, og som samtidig skaber de langsigtede rammer om et konkurrencedygtigt fødevareerhverv.
Med Venstre for bordenden landede regeringen før sommerferien den grønne trepartsaftale sammen med parterne i den grønne trepart, heriblandt Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening. Efterfølgende har der været politiske forhandlinger med Folketingets partier. I Venstre kan vi være stolte af, at det på den baggrund nu er lykkedes at indgå en bred politisk aftale med SF, LA, K og RV som opfølgning på den grønne trepartsaftale.
Det er godt for Danmark, og det er i særdeleshed godt for den danske natur, klimaet og landbrugs- og fødevareerhvervet.
For med aftalen er vi enige om, at vi skal skabe langt bedre vilkår for vores natur, miljø og klima, mens vi fortsat har et stærkt og konkurrencedygtigt landbrugs- og fødevareerhverv i Danmark. Det kan og skal heldigvis gå op i en højere enhed. Og det kommer det til at gøre fremover. Dansk landbrug har altid været under konstant forandring, og landbruget skal fortsat omstille sig. Men det skal også gøres på en fornuftig måde.
Det har vi nu indgået en politisk aftale, der sikrer. Det er en aftale, som bevarer balancerne, der blev fundet i den grønne trepartsaftale – men som bygger ovenpå og betyder, vi kan komme i gang med at realisere aftalen, og som sikrer politisk stabilitet om retningen, der blev lagt i den grønne trepartsaftale.
Vi tegner et helt nyt Danmarkskort med plads til både natur, landbrug og mennesker. Og gennem bl.a. udtagning af kulstofrige lavbundsjorde, indførelse af en CO2e-afgift på udledninger fra husdyr samt en markant styrkelse af indsatsen for udvikling og implementering af nye, grønne klimateknologier, viser aftalen vejen til at leve op til vores 2030-klimamål.
Og så tager vi med aftalen store og vigtige skridt i retning af mere natur og biodiversitet, et sundt vandmiljø samt beskyttelse af vores drikkevand. Aftalen baner nemlig vejen for en historisk omlægning af det danske land. Vi giver plads til mere natur. Samtidig skabes fundamentet for et sundere vandmiljø, sådan at der i takt med omlægningerne bliver plads til fremtidens effektive, højteknologiske landbrugsproduktion på de mest velegnede landbrugsarealer.
Med aftalen laver vi et paradigmeskifte på kvælstofområdet, hvor arealomlægningen er hovedmotoren i arbejdet med at opnå god økologisk tilstand i alle kystvande. Det er ingen hemmelighed, at især den del har været svær i forhandlingerne, og det har krævet tid. Heldigvis har vi landet en god aftale, hvor vi prioriterer en helhedsorienteret indsats og holder fast i princippet om, at arealomlægning på baggrund af den lokale planlægningsindsats er hovedmotoren, og at der også i de områder, hvor vi gør en ekstra indsats, skal være tid og økonomi til at sikre det. Med den politiske aftale afsætter vi derfor også yderligere godt 2,3 mia. kr. til det.
Den politiske aftale sikrer også midler til udvidelse af allerede besluttede naturnationalparker og yderligere en naturnationalpark og en ny bynær naturnationalpark, ligesom vi afsætter midler til aktiv genopretning af havnaturen.
Aftalen bidrager til at udvikle dansk landbrugs- og fødevareerhverv, og vi forbedrer bl.a. rammerne for næste generation af landmænd, ligesom vi sikrer millionstore gebyrnedsættelser.
Og så viser vi med aftalen, hvordan vi vil finansiere initiativerne i den grønne trepartsaftale. Det sker bl.a. gennem omprioriteringer indenfor den fælleseuropæiske landbrugspolitik, midler fra det grønne råderum, finanslovsmidler fra regeringens finanslovsforslag og salg af CO2-kvoter, ligesom dele af aftalen også finansieres via de kommende finanslove.
Den her aftale viser styrken i det danske demokrati. Det lykkedes at samle en række parter, der på hver deres måde bidrog til den aftale om et grønt Danmark vi præsenterede i juni. Og nu er det gode og brede arbejde blevet udmøntet i en bred politisk aftale, så vi sikrer ro og tryghed om området i mange år frem. Forude venter en vigtig implementeringsopgave, som vil være krævende. Men det skal vi sammen tage ansvar for at klare og løse.
Vi har i Venstre taget et kæmpe ansvar for en balanceret og fremtidssikret løsning. Og med aftalen sikrer vi, at Danmark kan være et foregangsland, der kan være med til at skabe fremtidens løsninger, som udvikler dansk landbrug, når vores klimamål og passer godt på naturen og vandmiljøet. Fra Venstre skal der lyde en tak til parterne fra den grønne trepartsaftale og tak til de politiske partier - SF, LA, K og RV - for at tage ansvar og være med til at sikre, at vi nu kan komme i gang med at implementere den grønne trepartsaftale.
Nu kan vi se vejen frem imod et mere grønt Danmark og et dansk landbrug i fortsat udvikling.
Læs hele den politiske aftale her.
Nyhedsbrev fra Venstre
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.