Klima og miljø

Historisk aftale om havvind: Grøn strøm til 14 mio. danske og europæiske husstande

Der var smil på læben, da klimaordfører Linea Søgaard-Lidell og fungerende økonomiminister Stephanie Lose præsenterede aftalen for danmarkshistoriens største udbud af havvind. 
 

31. maj 2023 kl. 15:58

Tirsdag aften landede en bred politisk aftale om, hvad der bliver danmarkshistoriens største udbygning af havvind. Nu starter et udbud på at opstille havvindmøller til at producere så meget grøn strøm, at det vil kunne dække energiforbruget for op til 14 mio. husstande i både Danmark og resten af EU.

Den danske havbund er blevet meget værdifuld, fordi der har været så stor en udvikling indenfor vindenergi. Aftalen sikrer, at danskerne vil få glæde af den værdi, når havvindparken er i drift, og kan bidrage til fremtidens velfærd og velstand.

Det er et kæmpe skridt nærmere regeringens store klimaambitioner, konstaterer en glad klimaordfører for Venstre, Linea Søgaard-Lidell.

”Jeg er glad for, at vi nu er kommet meget nærmere at gøre ambitionerne til virkelighed. Der er brug for handling på klimaområdet, og nu har vi omsider politisk sat rammerne, så de private aktører kan komme i gang med at udfolde potentialet for grøn strøm i de danske havarealer”, siger hun.

Med aftalen kan der bygges havvind på minimum 9 GW, med mulighed for, at man kan producere op til 14 GW energi. Venstre har nemlig kæmpet for, at selskaberne kan få lov at sætte flere møller op inden for samme område, så arealerne bliver udnyttet bedst muligt. 

Det er vigtigt, at selskaberne får gode vilkår for at føre projekterne ud i livet, og det er også vigtigt, at vi tænker havmiljøet og naturen ind, når vi laver så stort et klimaprojekt. 
Linea Søgaard-Lidell, klimaordfører

De danske havarealer bliver en motor i den grønne omstilling, ikke bare for Danmark men for hele Europa.  Det er et afgørende skridt mod at blive selvforsynende i grøn energi.

Aftalen sikrer også en årlig betaling til staten, ligesom der afsættes 500 mio. kr. til en ny havnaturfond.

”Det er vigtigt, at selskaberne får gode vilkår for at føre projekterne ud i livet, og det er også vigtigt, at vi tænker havmiljøet og naturen ind, når vi laver så stort et klimaprojekt. For os i Venstre er det jo vigtigt, at vi har en sund natur med liv og fisk, og at vindmøllerne står der i sameksistens med andre interesser, ” siger Linea Søgaard-Lidell.

Fra Venstre har også fungerende økonomiminister og Venstres næstformand, Stephanie Lose, siddet med ved forhandlingerne, som har været gode og konstruktive, fortæller hun.

”Jeg vil gerne sige tak til partierne for en fin proces. Det er glædeligt, at vi kan lande en bred aftale, der er med til at sikre grøn strøm til millioner af danske og europæiske forbrugere, og som understøtter danske styrkepositiver inden for den grønne omstilling og danske arbejdspladser”, siger fungerende økonomiminister Stephanie Lose.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste