Forsvar

Kampkraft styrkes med flådeplan

Af Troels Lund Poulsen, Venstres formand og forsvarsminister

22. april 2025 kl. 16:04

Det haster med opbygning af Forsvarets kampkraft – også til søs.

Jeg glæder mig derfor over, at der i dag er indgået en aftale om en ambitiøs flådeplan, der her og nu styrker den danske flåde. Aftalen udstikker samtidig ruten til, at vi på sigt investerer i bl.a. flere fregatter og arktiske skibe, der styrker den samlede opgaveløsning i Arktis og Nordatlanten.

De trusler, vi møder til søs, er i dag anderledes og langt mere alvorlige end for blot få år siden. Det er især et truende Rusland, vi skal reagere på samtidig med, at den teknologiske udvikling går lynende stærkt.

Med denne aftale sætter vi gang i flere hastende anskaffelser, som er første skridt til, at det danske forsvar til søs kan imødegå en bredere vifte af trusler.

Vi anskaffer bl.a. fire havmiljø- og minelægningsfartøjer, undervandsdroner og sonar-systemer til overvågning af kritisk infrastruktur under havets overflade samt 21 fartøjer til Hjemmeværnet, så vi forbedrer farvandsovervågning og suverænitetshåndhævelse til søs.

Den nuværende aftale forventes at koste 4 mia. kr., som finansieres med midler fra Accelerationsfonden og forsvarsforliget

Men som sagt, så er vi slet ikke færdige: For selvom Søværnets flåde af fregatter har gode år i sig endnu, så skal vi nu med rettidig omhu skabe et solidt grundlag for at beslutte anskaffelsen af nye fregatter. Her skal vi bl.a. se NATO’s styrkemål til Danmark, der falder på plads i juni måned. Vi skal også se på, hvordan vi konkret kan samarbejde med dansk erhvervsliv og andre lande om anskaffelserne.

Jeg er klar over, at man næsten kan blive forpustet over at følge med i de mange anskaffelser og aftaler, som i denne tid ruller ud fra Forsvarsministeriet. For mig og Venstre viser det, at vi mener det alvorligt, når vi siger, at danskernes sikkerhed og tryghed kommer før alt andet.

Her er lidt mere fakta om indholdet i aftalen:

Kapacitet til styrket overvågning af kritisk infrastruktur under havets overflade bestående af et skib samt droner og SONAR-systemer, der kan overvåge og identificere uønsket aktivitet under vandet.

Fire havmiljø- og minelægningsskibe til militære opgaver som overvågning over og under overfladen, træning af personel og udlægning af miner samt til at løse miljøopgaver, som opsamling af kemikalier og olie.

Undervandsdroner og andre autonome enheder, som kan give Søværnet mulighed for at styrke overvågningen over og under havoverfladen.

21 nye fartøjer til Marinehjemmeværnet, der skal løse opgaver i tæt samarbejde med Søværnet f.eks. farvandsovervågning, havnebevogtning, redning, havmiljøopgaver, værtsnationsstøtte.

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste