Landdistrikter

Mere lokal frihed og mindre bøvl – ny aftale om planloven er på plads

Af Morten Dahlin, Minister for byer og landdistrikter og Hans Chr. Schmidt, Landdistriktsordfører

11. oktober 2024 kl. 09:58

Christiansborg skal træde et skridt tilbage, så det lokale initiativ kan træde frem. Det er grundlæggende overskriften på den aftale om planloven, Venstre netop har indgået. Vi giver mere lokal frihed, fjerner bøvl og styrker bl.a. turismen.

Aftalen består af 15 konkrete initiativer. Venstre har i forhandlingerne fokuseret på, at vi gør det nemmere at mobilisere privat kapital i landdistrikterne. For som vi godt ved i Venstre, så kan man komme langt med skattekroner, men hvis vores landdistrikter virkelig skal udfolde deres potentiale, så skal politikerne på Christiansborg stå mindre i vejen når iværksættere, lokale ildsjæle og private investorer vil forfølge en god ide. Det er nemlig den centrale motor for udvikling, vækst og arbejdspladser. Derfor åbner vi op for flere private investeringer i vores landdistrikter.

Aftalen er indgået sammen med regeringspartierne, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Det er også aftalt, at vi åbner op for udlægning af 2.500 nye sommerhusgrunde. Det vil styrke turismen, da udlejning af ferieboliger har stor betydning for mange af vores kystkommuner, ligesom vi samtidig giver flere danskere mulighed for at købe og eje et sommerhus. 

Samtidig vil vi også forenkle planlovens regler, så det også i områder tættere på kysten bliver muligt at tage overflødiggjorte bygninger i brug til bolig, fritidsformål og erhverv. Vi ved, at mange gode, lokale initiativer støder på grund, fordi reglerne er for stramme, og nu åbner vi op for, at der bliver bedre muligheder for at udnytte bygninger, der ligger tættere på kysten.

Det er vigtigt at understrege, at aftalen er indgået med fuld respekt for natur, biodiversitet og åbne kystlandskaber. Vi skal beskytte og værne om vores åbne kyster.

Bundlinjen er, at aftalen giver mere fleksibilitet, mere kommunalt handlerum og mere frihed til borgere og virksomheder. Det er gode nyheder til vores landdistrikter, landsbyer og købstæder. Og det er god Venstre-politik. 

Dette er blot et udpluk af de 15 initiativer, som vi i aftalekredsen er blevet enige om. Du kan læse hele aftalen her.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste