Folkeskole og uddannelse

Nu styrker vi de professionsrettede og erhvervsrettede videregående uddannelser

Af Af Stephanie Lose, økonomiminister og Venstres næstformand, og Heidi Bank, Venstres uddannelses- og forskningsordfører

26. marts 2025 kl. 12:51

Det er vigtigt, at uddannelser klæder unge bedre på til arbejdsmarkedet. Derfor investerer regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier nu i at styrke bl.a. velfærdsuddannelserne og uddannelser rettet mod erhvervslivet og særligt den grønne omstilling.

Regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier har indgået en ambitiøs aftale om at reformere de professions- og erhvervsrettede uddannelser.

Med aftalen investerer vi massivt i flere undervisningstimer, bedre vejledning og højere kvalitet, så studerende bliver bedre klædt på til det arbejdsmarked, som de møder. Det har været en vigtig prioritet for Venstre både før og efter valget.

Reformen skal gøre det mere attraktivt at vælge en professions- eller erhvervsrettet uddannelse og skabe bedre muligheder for at videreuddanne sig og skifte spor gennem hele arbejdslivet.

Højere kvalitet i uddannelsestilbuddene

Alt for mange nyuddannede føler sig ikke tilstrækkeligt klædt på til de opgaver, der venter dem på arbejdsmarkedet. Derfor skal bl.a. pædagoger, sygeplejersker og datamatikere uddannes tættere på virkeligheden med bedre praktik og bedre muligheder for at specialisere sig.

Med aftalen styrker vi kvaliteten af uddannelserne med flere undervisningstimer og mindre hold. Der bliver også investeret i bedre mulighed for vejledning og feedback, så de studerende får tættere kontakt til deres undervisere.

Samtidig skal dialogen mellem praktikstederne og uddannelsesinstitutionerne forbedres, så de studerende oplever bedre sammenhæng i deres uddannelsesforløb – uanset om de er på studiet eller i deres praktikforløb på hospitalsafdelingen, i børnehaven eller på virksomhederne.

Og så opretter vi 800 flere engelsksprogede uddannelsespladser inden for IT og STEM uden for de største byer. Det er efterspurgt af erhvervslivet, og det vil have en positiv effekt på beskæftigelsen, da vi ved, at en meget stor del af dem, der kommer hertil for at studere, også ender med at blive i Danmark og arbejde og bidrage.

Det skal være muligt at uddanne sig gennem hele livet

Det skal være lettere at tage en uddannelse eller videreuddanne sig, uanset hvor man er i livet. Den politiske aftale giver langt bedre muligheder for fleksible uddannelsesforløb såsom deltidsstudier, meritordninger og efteruddannelse uden deltagerbetaling. Det vil gøre det lettere at opkvalificere sig og skifte spor i takt med både ens egen livssituation og arbejdsmarkedets behov.

Livslang læring skal være en naturlig del af fremtidens uddannelsessystem, så flere danskere får mulighed for at tage springet til nye karriereveje, når de har brug for det. Det har været en klar mærkesag for Venstre.

Ny tilrettelæggelse af uddannelserne

Med den politiske aftale tilrettelægger man fremover uddannelserne på en ny måde, så uddannelserne bliver mere praksisorienterede og målrettede. En ny praksisrettet afsluttende prøve på de professionsrettede uddannelser erstatter det nuværende bachelorprojekt på professionsuddannelserne, og der sker en reduktion i ikke-praksisorienterede fag.

For erhvervsakademiuddannelserne betyder aftalen, at de nuværende top-up-uddannelser omlægges, og i stedet oprettes nye, treårige erhvervsrettede professionsbacheloruddannelser. Derudover skal der indføres ét-årige overbygningsuddannelser, der giver erhvervsakademiuddannede mulighed for at specialisere sig yderligere.

Markant investering i de videregående uddannelser

Samtidig investerer vi markant i højere kvalitet, mere fleksibilitet og livslang læring. Med en investering på knap 2 mia. kr. yderligere om året vil professions- og erhvervsakademiuddannelserne blive styrket betragteligt. Denne investering skal sikre flere undervisningstimer og bedre faciliteter. Og det skal generelt bidrage til at løfte uddannelsernes kvalitet, så de matcher fremtidens behov for kvalificeret arbejdskraft.

Vi vil gerne takke aftalepartierne – Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet for at tage ansvar og bidrage til at løfte kvaliteten på de professions- og erhvervsrettede uddannelser. Denne aftale skal være med til at sikre, at vi i fremtiden fortsat har kvalificerede og dygtige medarbejdere, der udgør rygraden i vores velfærdssamfund og erhvervsliv.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste