Nu tager vi endnu et skridt mod en ny og mere fri beskæftigelsesindsats
![](https://www.venstre.dk/_Resources/Persistent/9/4/3/3/94337a7ded5038388ba25e375557c9543e2c51e0/StephanieKim-1800x554.png)
Af Stephanie Lose, økonomiminister og næstformand for Venstre, og Kim Valentin, beskæftigelsesordfører
6. februar 2025 kl. 09:33
I 2022 gik Venstre til valg på at reformere den aktive beskæftigelsesindsats og jobcentrene. Vi ønsker et system med færre krav, færre samtaler, overskuelige regler, mere værdighed og mere frihed. Nu indkalder regeringen til forhandlinger om fremtidens beskæftigelsesindsats, og dermed tager vi endnu et skridt mod at indfri de mål.
Endeløse, formålsløse samtaler, en jungle af regler og et sanktionssystem, der rammer bl.a. syge borgere. Det er, hvad de danskere, der står udenfor arbejdsmarkedet, for ofte møder. Et regeltungt og rigidt system, som vi nu vil gøre lettere og nemmere at finde rundt i for både borgere og medarbejdere.
For på trods af at beskæftigelsen er steget til rekordniveau, og ledigheden er dykket kraftigt, har beskæftigelsesindsatsen over en årrække været for dyr – og vi bruger en større og større andel på administration af jobcentrene.
Venstre gik til valg på at reformere beskæftigelsesindsatsen og frigøre 3 mia. kr., og det blev også en del af regeringsgrundlaget. Derfor nedsatte regeringen en ekspertgruppe, der i juni 2024 fremlagde anbefalinger til, hvordan fremtidens beskæftigelsessystem kan udformes.
Med afsæt i anbefalingerne fra ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats har regeringen siden arbejdet på, hvordan systemet bedst muligt kan indrettes fremover. På den baggrund kan vi nu påbegynde forhandlinger om fremtidens aktive beskæftigelsesindsats, så vi kan tage det næste skridt mod en ny og mere fri beskæftigelsesindsats.
Vi vil skabe et system med langt mere frihed. Både for borgerne, medarbejderne og kommunerne. Regeringen vil afskaffe kravet om, at beskæftigelsesindsatsen skal organiseres i jobcentrene, så den enkelte kommune fremover kan indrette sig, som det passer den bedst. Dermed kan kommunerne nedlægge jobcentrene i deres nuværende form, hvis de ønsker det.
Et andet vigtigt tiltag er at rydde op i regler, der gør beskæftigelsesindsatsen kompliceret og besværligt. Et konkret eksempel er, at vi vil sænke antallet af målgrupper fra 13 til fem. Og samtidig vil vi fjerne 500.000 samtaler om året. Det er en historisk stor afbureaukratisering og forenkling af den aktive beskæftigelsesindsats.
Særligt sygemeldte og borgere, der står langt fra arbejdsmarkedet, skal mødes af færre krav og sanktioner, så de i højere grad kan få den støtte, de har brug for.
Samtidig med at vi skaber et mere værdigt system, er det afgørende for Venstre, at der kommer mere frit valg. Derfor vil vi i første omgang lave et forsøg, hvor en gruppe ledige selv kan vælge mellem bl.a. den kommunale indsats eller en anden aktør som fx en privat aktør eller en civilsamfundsaktør. Forsøget skal give os erfaring med, hvad det frie valg i beskæftigelsesindsatsen kan have af effekter – ligesom vi kan bruge det til bedre at få belyst effekterne af private aktører i indsatsen.
Det skal alt sammen bidrage til en historisk afbureaukratisering af beskæftigelsesindsatsen, som bliver nemmere at navigere i for borgerne og medarbejderne i kommunen, og som vil frigøre 3 mia. kr.
Nyhedsbrev fra Venstre
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.