Ny aftale: Mere metro, Østlig Ringvej og styrket mobilitet

Af Stephanie Lose, Venstres næstformand og økonomiminister, og Thomas Danielsen, transportminister
28. marts 2025 kl. 12:36
Regeringen og Københavns Kommune har i dag præsenteret en aftale om mere metro og byudvikling af den kommende nye bydel, Lynetteholm.
Med aftalen sikrer vi en ny M5-metrolinje, som vil binde den nye bydel sammen med den gamle del af hovedstaden. Derudover tager vi også første skridt mod en ny Østlig Ringvej - en havnetunnel, som skal lede blandt andet den tunge trafik uden om København og dermed mindske støj og forurening i byen. Det er noget, som Venstre også har arbejdet hårdt for. Nu kommer første etape.
Det var den Venstre-ledede regering, som i 2018 foreslog at etablere en helt ny bydel, Lynetteholm, i København. Og Venstre var med i den brede infrastrukturaftale i 2021, som blandt andet satte midler af til metro til Lynetteholmen og første etape af Østlig Ringvej.
Med aftalen etablerer vi en sydlig metrolinje fra Københavns Hovedbanegård til Lynetteholm. Lynetteholm bliver en helt ny bydel midt i Københavns Havn, som vil blive hjem for tusindvis af indbyggere og arbejdspladser. Metroen er et væsentligt bidrag til udviklingen af den nye bydel og til transportmulighederne for alle, der færdes i København.
Det skønnes, at Lynetteholm vil generere byudviklingsindtægter for 21 milliarder kroner frem mod 2070. Lynetteholm vil desuden også udgøre stormflodssikring af dele af København, som ellers kan være i fare for at blive oversvømmet.
Østlig Ringvej kan mindske støj og forurening
Men det er ikke bare mere metro, som er på vej til København. Med aftalen etablerer vi første etape af Østlig Ringvej, ligesom vi har en fælles ambition om en fuld Østlig Ringvej på sigt. Havnetunnelen vil samlet kunne trafikaflaste København samt ringvejene omkring hovedstaden. Det vil bidrage til at mindske støjgener og trafikforurening i byen. Det er noget, Venstre har kæmpet for i mange år. Nu leverer vi på det.
Med dagens aftale udmøntes de 15,6 milliarder kroner, der med infrastrukturplanen 2035 er afsat til infrastruktur til Lynetteholmen. De 15,6 milliarder kroner forventes tilbagebetalt via byudviklingsindtægter. Københavns Kommune bidrager med midler, og resten af projektet finansieres blandt andet via passagerindtægter og takstforøgelser i metroen.
Nyhedsbrev fra Venstre
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.