Sundhed og velfærd

Nye patientrettigheder, tidligere indsatser og bedre behandling skal skabe en stærkere psykiatri

Af Af Sophie Løhde, indenrigs- og sundhedsminister (V) og Christoffer Melson, sundheds- og psykiatriordfører (V)

8. april 2025 kl. 12:21

Alt for mange venter i dag for længe på at blive udredt og behandlet i psykiatrien, og mange oplever ikke at få den hjælp og støtte, de har brug for. Det skal der ændres på. Med en historisk 10-årsplan styrker vi psykiatrien både i og uden for sygehusene. Vi investerer i tidligere indsatser, hurtigere og bedre behandling, og mere støtte til både patienter og pårørende.

Psykisk sygdom rammer bredt og desværre også ofte hårdt. Det ved de familier, som i månedsvis venter på at få tilset og udredt deres barn. Det ved de unge, som kæmper med angst eller en depression, men må vente alt for længe på at få hjælp hos en psykolog. Og det ved forældre og søskende, som hver dag gør deres bedste for at støtte et familiemedlem, der mistrives psykisk eller er ramt af en sindslidelse.

Behovet for hjælp i psykiatrien er steget markant – særligt blandt børn og unge. I løbet af de seneste 15 år er antallet af børn og unge med kontakt til sygehuspsykiatrien næsten fordoblet. Bare de seneste fem år er patienttallet steget med 25 procent.

Det ligger et pres på psykiatrien og betyder, at mange må vente alt for længe på den hjælp, de har brug for. Og når hjælpen kommer for sent, kan problemerne vokse og blive mere alvorlige.

Derfor har regeringen nu præsenteret en samlet og langsigtet 10-årsplan for psykiatrien. En plan, som de kommende år løfter området med 4,6 milliarder kr. ekstra – årligt og permanent. Det svarer til et løft på 35 pct. i forhold til 2020. Det er en historisk investering, som vi i Venstre kan være stolte af at have kæmpet for.

For Venstre har det hele tiden været en mærkesag at styrke psykiatrien. Vi sagde det klart før valget – og vi tog det med ind til forhandlingsbordet, da regeringen blev dannet.

Tidlig hjælp til børn og unge
Mange børn og unge mistrives psykisk og har brug for hjælp. Derfor styrker vi de lettilgængelige behandlingstilbud, hvor børn, unge og deres familier kan få hjælp og støtte uden en lægehenvisning i kommunerne.

Vi indfører også en ny patientrettighed, så unge med angst eller depression får ret til hurtig psykologhjælp uden egenbetaling. Og hvis det offentlige ikke kan tilbyde behandling inden for 30 dage, får de ret til at tage pengene med til en privatpraktiserende psykolog.

Vi etablerer også nye klinikker, hvor børn, unge og voksne kan blive udredt og behandlet for ADHD og autisme. Det skal give mere målrettede og specialiserede indsatser. Og aflaste psykiatrien på sygehusene.

Bedre behandling og kortere ventetid
Behandlingstilbuddene i sygehuspsykiatrien bliver også styrket, så dem, der er hårdest ramt af psykisk sygdom, kan få bedre og hurtigere hjælp. Vi udvider behandlingskapaciteten i psykiatrien og sikrer, at der kan ansættes flere sundhedsmedarbejdere, så flere kan hjælpes, og der er mere tid til den enkelte patient. Med den øgede kapacitet kan ventetiderne nedbringes, og kvaliteten i behandlingen blive højere.

Vi indfører også en ny patientrettighed for børn og unge, som får ret til at blive undersøgt og behandlet for en psykisk lidelse hurtigt.

I dag er der nemlig alt for mange, som ikke bliver udredt og får stillet en diagnose rettidigt. Det er faktisk kun to ud af ti, der bliver udredt inden for 30 dage, som de ellers har krav på. Det betyder, at mange børn og unge må vente i månedsvis på at komme i behandling i psykiatrien. Dermed er de i risiko for at få det værre, mens de venter på at få en diagnose.

Det er ikke rimeligt. Hverken for barnet eller det unge menneske, der har brug for hjælp. Og heller ikke for deres familier, som står i en vanskelig situation.

Fremover skal børn og unges udrednings- og behandlingsforløb foregå i en sammenhæng, så behandlingen kan gå i gang, allerede mens udredningen pågår. Og hvis de offentlige sygehuse ikke kan overholde den nye samlede ret til udredning og behandling, så kan familierne vælge at blive både udredt og behandlet i privat regi.

En stærkere psykiatri 
Med den samlede 10-årsplan og en massiv investering sætter vi en ny retning og lægger fundamentet for en stærkere psykiatri, hvor mennesker med psykiske problemer hurtigt kan få hjælp og støtte, og indlagte patienter får styrket deres behandling. En psykiatri, der er fuldt ud på højde med det øvrige sundhedsvæsen.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste