Sundhed og velfærd

Styrkede SOSU-uddannelser skal bidrage til en tryg alderdom

Af Sophie Løhde, sundhedsminister og Anni Matthiesen, undervisningsordfører

9. januar 2024 kl. 13:51

Regeringen er i dag kommet med et ambitiøst udspil, der skal løfte kvaliteten af vores SOSU-uddannelser og bidrage til at sikre, at der i fremtiden er hænder nok, så vi kan tage os godt af vores ældre.

Det er tiltrængt. I 2035 vil vi i Danmark være knap 200.000 flere ældre end nu. Og hvis vi ikke udviser rettidig omhu, vil der komme til at mangle 15.000 SOSU-hjælpere og -assistenter.

Med udspillet følger vi op på Robusthedskommissionens anbefalinger om SOSU-uddannelserne, der peger på, at der både er udfordringer med at tiltrække og fastholde elever på uddannelserne.

Vi giver bl.a. SOSU-skolerne et økonomisk løft, så de kan styrke rekrutteringen og uddannelseskvaliteten.

For at gøre det mere attraktivt at vælge en SOSU-uddannelse, vil regeringen blandt andet også give elever på over 25 år ret til løn under uddannelse. Vi vil også skabe flere veje ind på uddannelserne og sikre, at endnu flere kan arbejde i ældreplejen, samtidig med at man tager en social- og sundhedshjælperuddannelse i mindre bidder. Samtidig vil vi sikre, at flere gennemfører SOSU-uddannelserne bl.a. ved at øge mulighederne for sproglig hjælp til de elever, der ikke mestrer det danske sprog og klæde eleverne bedre på til arbejdslivet, mens de er på skolen.

Dagens udspil løser langt fra alle problemer i ældreplejen. Men ved at løfte kvaliteten på SOSU-uddannelserne tager vi et stort og vigtigt skridt på vejen mod at skabe en tryg og god ældrepleje i Danmark. Og snart vil vi tage endnu et skridt, når vi præsenterer vores ældrereform.

Vi har en generation af ældre, der har arbejdet knaldhårdt for at skabe et af verdens bedste samfund at leve i. De fortjener selvfølgelig en ældrepleje i verdensklasse og en alderdom i tryghed. Det er en holdning, som vi i dag har sat handling bag.

 

Nyhedsbrev fra Venstre

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder om Venstre.

Næste