Sammenhæng og balance - frihed, fremtid og muligheder i hele Danmark

Venstre arbejder for et Danmark, der hænger sammen. Hvor det er muligt at leve, bo og uddanne sig i hele Danmark. Livet på landet og livet i byen kan og skal ikke være ens, men enhver skal kunne bosætte sig, hvor det passer den enkelte og familien bedst. Mange familier drømmer om et liv på landet. Et liv, hvor man er tættere på naturen, har flere nære fællesskaber i lokalområdet, og hvor der er mindre støj.

Desværre står vores landdistrikter over for store udfordringer i disse år. Befolkningen bliver ældre. Unge flytter til de store byer for at uddanne sig. Lokale institutioner og indkøbsmuligheder bliver færre, og der bliver generelt længere og længere til uddannelse, arbejde og offentlige service.

I Venstre tror vi på, at det er muligt at skabe et Danmark i bedre geografisk balance. At det er muligt at skabe bedre vilkår og muligheder for dem, som bor, og dem som ønsker at bo og leve i landdistrikterne. Men det kræver politisk handling, hvis vi skal lykkes med at vende udviklingen.

For Venstre har det været afgørende, at regeringens landdistriktsudspil på nogle punkter tager fat, investerer og søsætter nye initiativer, mens det på andre punkter giver mere slip for at sikre endnu bedre muligheder, for at den lokale virkekraft kan blomstre uden unødige politiske stopklodser.

Udviklingen kommer fra både lokal virkekraft, muligheder for det private engagement og tidssvarende nationale rammer.


Sådan skaber vi et Danmark i bedre balance

Venstre og regeringen har præsenteret et udspil med initiativer inden for fire hovedtemaer, der skal sikre muligheder og vækst i vores landdistrikter.

 

Fremtidens erhverv skaber vækst og liv i landdistrikterne

Vi vil blandt andet: 

Skabe attraktive og konkurrencedygtige rammevilkår for det lokale erhvervsliv
Vi vil give mulighed for at genanvende, ombygge og foretage mindre udvidelser af overflødiggjorte bygninger til blandt andet turismeformål samt give nye muligheder for fødevareproduktion ved at afdække mulighederne for produktionsanlæg til fx insekter og akvakultur i landzonen.
Søsætte nye strategier skal fremtidssikre erhvervslivet i landdistrikterne
Vi vil præsentere en ny national turismestrategi og en ny strategi for life science, samt komme med forslag til, hvordan vi hurtigere og mere smidigt kan give de relevante tilladelser til at etablere produktionsfaciliteter i Danmark.
Understøtte flere sommerhuse og mere camping
Særligt turismen er med til at holde hånden under det lokale erhvervsliv i mange landdistrikter. Derfor vil vi udlægge 2.500 nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen samt give muligheder for, at kommunerne kan tillade etablering af glamping i det åbne land og flere pladser til autocampere, så endnu flere kan holde ferie i landdistrikterne.
Skabe grøn vækst og muligheder
Mange landdistriktskommuner bidrager meget, når det kommer til udbygningen af vedvarende energi i Danmark. Den indsats skal vi værdsætte, for landdistrikternes opstilling af solceller og vindmøller er afgørende for Danmarks ambitiøse mål for den grønne omstilling. Vi vil derfor målrette økonomiske incitamenter til de kommuner, der bidrager mest med udbygning af vedvarende energi på land.
Understøtte butiksliv i hele landet
Der findes en lang række eksempler på, at lokalsamfund gennem borgerdrevne initiativer har bevaret den lokale dagligvarebutik med succes. Vi vil derfor videreføre puljen til borgerdrevne dagligvarebutikker, fordi vi kan se, at det virker og bidrager til at fastholde liv og fællesskab i lokalsamfundene.
 

Nye muligheder for transport i landdistrikter

Vi vil blandt andet:

Indføre befordringsfradrag til studerende i yderkommuner
Det er et vilkår, at der er længere mellem husene på landet. Derfor er transportmuligheder en afgørende del af det gode liv på landet. Det gælder ikke mindst for unge under uddannelse eller med lærepladser langt fra hjemmet. Derfor vil vi indføre befordringsfradrag til studerende bosat i de 25 yderkommuner.
Gøre det nemmere at transportere sig som ung til og fra uddannelse eller arbejde
Vi vil give 17-årige med kørekort mulighed for at køre uden ledsager i et afgrænset tidsrum, så unge får mulighed for at transportere sig til og fra fx arbejde, læreplads, skole og fritidsaktiviteter fra klokken fem om morgenen til klokken 20 om aftenen. Samtidig nedsættes promillegrænsen til en de facto nultolerance i de første tre år, efter man første gang har fået kørekort.  
Finde nye løsninger på kollektiv trafik
Manglende billetindtægter og særligt de stigende brændstofpriser har ført til besparelser på lokale busruter. Derfor er der nogle steder blevet længere mellem busafgangene. Med gode erfaringer fra allerede eksisterende projekter vil vi udvide forsøgsordninger med bus-på-bestilling og frivillige busser til flere steder i Danmark. 

 

Øget tilgængelighed til uddannelse i hele landet

Vi vil blandt andet:

Give en håndsrækning til lokalsamfundenes omdrejningspunkt: Skolerne
En lukket skole kan sende et lokalområde ind i en negativ spiral med fraflytning og faldende huspriser. Derfor ønsker vi at understøtte et attraktivt skoletilbud i de mindre lokalsamfund ved at give en ekstra økonomisk håndsrækning til landkommuner med mindre folkeskoler samt til mindre, frie grundskoler og frie fagskoler i landkommunerne.
Sikre god adgang til gode ungdomsuddannelser og videregående uddannelser i hele Danmark 
Det er afgørende, at elever i hele landet har adgang til en bred vifte af økonomisk bæredygtige ungdomsuddannelser af høj kvalitet. Vi vil derfor gennemføre en justering af taxameter- og tilskudssystemet for ungdomsuddannelserne, som blandt andet tilgodeser udbuddet af ungdomsuddannelser i landdistrikterne.
Investere i efteruddannelse af flere læse- og matematikvejledere
Det er afgørende, at børn i hele landet lærer at skrive og regne. Derfor vil vi etablere en pulje til efteruddannelse af flere læse- og matematikvejledere i kommuner med de største udfordringer i forhold til elevernes faglige niveau i dansk og matematik.

 

Lokal frihed og beslutningskraft er nøglen til udvikling

Vi vil blandt andet:

Forenkle regler og give plads til lokalt albuerum
Naturen, kysten, de smukke landskaber og den tydelige forskel mellem by og land er en del af det, der gør det særligt at bo i landdistrikterne. Vores naturskønne områder skal vi fortsat beskytte og passe på - både i lovgivning og i praksis. Men i nogle tilfælde har vi fået skabt komplekse regler, som spænder ben for gode og fornuftige løsninger til gavn for vækst lokalt. Derfor ønsker vi at forenkle og løsne en række regler, så livet og det lokale initiativ i landdistrikterne og på øerne ikke bremses af unødvendigt bureaukrati.
Lempe reglerne for de 27 små øer
Mange af vores 27 små øer oplever, at de trods lokal opbakning og efterspørgsel ikke har mulighed for at udvikle og vækste på grund af rigide og snævre regler inden for kyst- og strandbeskyttelse. Vi ønsker at værne om de danske kyster, men vi tror på, at der kan skabes en bedre balance end den, vi har i dag. Derfor vil vi gøre det muligt på de 27 små øer at få tilladelse til indretning af erhverv, turismevirksomhed eller én bolig i overflødiggjorte bygninger i den udvidede strandbeskyttelseslinje samt fjerne kravet om særlig planlægningsmæssig eller funktionel begrundelse for kystnær lokalisering ved planlægning for anlæg i kystnærhedszonen.
Levere bedre og mere fornuftig byudvikling
Vi tror på, at landdistrikterne kan balancere imellem naturbeskyttelse og fornuftig og klog byudvikling. Derfor ønsker vi at gøre det nemmere, i visse konkrete tilfælde, at tilpasse og udvide byrummet, eksisterende bygninger og lave fornuftige og bedre løsninger til gavn for de lokale. Vi vil gøre det muligt for kystkommuner i højere grad at byudvikle foran eksisterende by ned mod kysten. Og vi vil gøre det muligt at opdele stuehuse på landbrugsejendomme i 2-familieslejligheder og/eller dobbelthuse i ejerlejligheder.
Tage højde for fremtidens risiko for oversvømmelser
Vi vil generelt åbne op for flere muligheder, men omvendt vil vi afskære kommunernes mulighed for at planlægge for ny byzone og nye sommerhusområder i områder, der er i fare for oversvømmelse. Det skal ikke kun beskytte den enkelte investering, men også tage højde for sund økonomisk fornuft for lokalsamfundet.
Livet i Danmark leves på mange forskellige måder. Vores hverdag spænder lige fra livet på landet, i landsbyer og købstæder til livet i de store byer. Det er et særkende og en kvalitet ved Danmark og danskerne, at vi er forbundet på tværs af landet, selvom vores hverdag og liv kan være meget forskelligt. 

Men derfor skal vi alligevel passe på, at balancerne og forskellene ikke bliver for store. Der skal være muligheder for udvikling for alle. Den balance arbejder regeringen politisk for at sikre. For den er afgørende for et sammenhængende Danmark til gavn for os alle.
 
Morten Dahlin, Minister for byer og landdistrikter